Skip to content

CNC frezen ken jij de mogelijkheden al?

CNC Frezen, de mogelijkheden zijn eindeloos

Frezen is een bewerkingstechniek. Hierbij wordt met behulp van ronddraaiend gereedschap materiaal verwijderd, om op die manier een andere vorm te creëren.

In deze blog vertellen we je alles over CNC frezen. Van hoe het werkt, tot concrete, mooie voorbeelden en toepassingen.

Nummer op gefreesd plaatje
Gefreesd houten logo

HOE WERKT CNC FREZEN?

Een CNC freesmachine wordt gebruikt om verschillende materialen te bewerken naar een bepaald eindproduct. Ruwe materialen worden verwerkt tot eind producten in de juiste vorm.

De bewerkingen die gedaan moeten worden door de machine, worden in een computerprogramma geschreven. Het te frezen materiaal wordt op de freesmachine geplaatst, de CNC freesmachine leest de bewerkingen uit het programma en zal deze vervolgens uitvoeren. Met een CNC freesmachine kun je met heel weinig mankracht, heel veel frezen.

Een CNC freesmachine is in staat om verschillende materialen te frezen, zoals bijvoorbeeld:

  1. Aluminium (Dibond)
  2. Hout
  3. Kunststof

Drie compleet verschillende freesmaterialen, waar we graag wat meer over vertellen.

CNC FREZEN = COMPUTERGESTUURD FREZEN

CNC frezen (ook wel computergestuurd frezen genoemd) betekent dat een materiaal wordt gefreesd door een computer/machine, in plaats van met de hand.

Display Schone Lei
Aqua Marijn gevelreclame

CNC FREZEN ALUMINIUM

Aluminium kan worden gefreesd in allerlei vormen en is daardoor ideaal voor toepassingen waar het licht maar vooral ook stevig moet zijn. Ook kleine bordjes voor bijvoorbeeld lockers of stoelnummers kunnen we frezen en graveren, Vaak lakken we gravures in met verf, voor een nog mooier eindresultaat.

Ook aluminium sandwichpanelen (zoals Dibond), zijn perfect te frezen met een CNC-machine. Met verschillende freestechnieken kunnen de mooiste creaties gemaakt worden.

CNC HOUTBEWERKING

Iedere houtsoort heeft andere eigenschappen en gedraagt zich anders onder een freesmachine. Dit maakt het frezen van hout een proces wat meer aandacht vereist.

Het is van belang dat de juiste snijgereedschappen worden geselecteerd, zodat ieder type hout gedetailleerd bewerkt kan worden. Daarnaast is het belangrijk dat het hout van hoge kwaliteit is. Er zijn veel verschillende houtsoorten te frezen, bijvoorbeeld:

  1. MDF
  2. Spaanplaat
  3. Hardhout
  4. Massief hout
  5. Multiplex
  6. Zachtboard

CNC FREZEN KUNSTSTOF

Kunststof wordt steeds vaker ingezet ter vervanging van andere materialen, zoals staal of hout. Een groot voordeel van kunststof is dat het slijtvast is. Kunststof heeft namelijk niet de eigenschap om te gaan rotten of slijten.

Met het gebruik van de juiste techniek, is het mogelijk om zeer nauwkeurige producten uit kunststof platen (of blokken) te frezen of ook te laseren.

Acrylaat is bijvoorbeeld een veel gebruikt materiaal voor gevelletters of displays. Maar zo kan er ook polycarbonaat verwerkt worden, wat weer slagvaster is dan acrylaat.

Voor elke toepassing een oplossing!

3D FREZEN

3D frezen is een bijzondere techniek. Het is een manier om voorwerpen in drie meetkundige dimensies te bewerken. Dit betekent dat het object uiteindelijk een breedte, hoogte én diepte zal hebben.

3D objecten kunnen worden gemaakt met behulp van een 3D freesmachine. Zo’n 3D freesmachine kan verschillende soorten schuimen, kunststoffen en hout frezen.

Unieke display advertentie

HULP NODIG? NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van CNC frezen voor jouw bedrijf? Of wil je weten of wij iets voor je kunnen betekenen?

We kijken graag met je mee naar het perfecte materiaal om jouw gewenste eindproduct te creëren. Neem vrijblijvend contact op. Wij  helpen je graag verder.

Bekijk ook de andere blogs van Glance & Vision voor meer inspiratie rondom visuele communicatie.

Aanvraag bij Glance & Vision

Geen vraag is te gek, dus stel ze gerust. Wij helpen je graag.

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen vragen we je om zoveel mogelijk informatie te geven.