Skip to content

Wat is wayfinding? En waarom is het belangrijk?

De weg vinden op een onbekende locatie kan bij veel mensen stress en frustratie opleveren. Om bezoekers vlot en zonder problemen naar hun bestemming te leiden in grote gebouwen of op terreinen, maken veel organisaties gebruik van ‘wayfinding’. In de reclame- en communicatiewereld wordt wayfinding vaak vrij vertaald als ‘bewegwijzering’. Toch is het meer dan dat. Goede wayfinding kan een bezoekerservaring maken of breken.

Glance & Vision legt uit wat wayfinding inhoudt en hoe je het in jouw omgeving kunt inzetten voor een optimale klantreis.

Wat is wayfinding?

Wayfinding gaat over het vinden van de weg en hoe mensen zich gedragen om de juiste route te bepalen. Met bewegwijzering kunnen die gedragingen beïnvloed worden om mensen te helpen naar hun eindbestemming. Daarom wordt wayfinding in de reclame of visuele communicatie ook wel uitgelegd als ‘bewegwijzering’.

Een wayfinding-systeem levert hoogwaardige informatie zodat mensen zich beter kunnen oriënteren en vervolgens moeiteloos kunnen navigeren.

Dergelijke systemen worden toegepast in complexe gebouwen zoals warenhuizen, ziekenhuizen, musea en luchthavens, of in de open lucht op (festival)terreinen en in pretparken.

Waarom een goede wayfinding belangrijk is

Een optimale klant- of bezoekerservaring creëer je niet alleen door goede producten of diensten te leveren. Al vanaf het moment dat een bezoeker op een locatie aankomt, wordt de eerste mening gevormd.  

Wayfinding draagt bij aan een positieve beleving van de locatie. Ga maar na: wanneer iemand frustratie of tijdsdruk ervaart doordat de juiste weg niet gevonden wordt, kan hij of zij negatief beïnvloed worden.

Door goede wayfinding in te zetten voorkomen organisaties dat hun bezoekers verdwalen en gestrest aan hun bezoek beginnen. Daarnaast bepaalt de organisatie met wayfinding de routing van de bezoeker. Dit is een uiterst slimme manier om subtiel reclame te maken en bezoekers een conversiegericht pad af te laten leggen.

Voordelen wayfinding

Een goede wayfinding-strategie biedt dus voordelen voor zowel de bezoeker als de organisatie.

Voordelen voor de bezoeker:

  • Verhoogt het gevoel van gastvrijheid
  • Bespaart tijd
  • Voorkomt stress en frustratie
  • Verhoogt het veiligheidsgevoel

Voordelen voor de organisatie:

  • Tevreden bezoekers en klanten
  • Personeel wordt minder gestoord door vragende bezoekers
  • Verhoogt de betrokkenheid van bezoekers met de organisatie
  • De organisatie bepaalt de route (mogelijkheid om een conversiegerichte routing samen te stellen)
  • Subtiele reclame-uiting

Hoe kan je wayfinding inzetten?

Met bewegwijzering kunnen bedrijven en organisaties hun wayfinding-strategie – en dus de bezoekerservaring – aanzienlijk verbeteren. Wayfinding inzetten kan op verschillende manieren. We lichten enkele manieren toe:

Bewegwijzeringsborden

De meest voor de hand liggende manier (en tevens een onmisbare manier) om bezoekers de weg te wijzen is een systeem van bewegwijzeringsborden.

Met duidelijke bewegwijzeringsborden zien bezoekers in één oogopslag waar ze heen moeten. Een groot voordeel van bewegwijzeringsborden is dat ze zowel binnen als buiten ingezet kunnen worden.

Op deze manier vergroot je de zichtbaarheid en herkenbaarheid van jouw pand al voordat bezoekers een stap binnen hebben gezet.

Reclamezuilen

Wil je meteen de aandacht van je bezoekers trekken, maak dan gebruik van een reclamezuil. Vooral wanneer jouw bedrijf of evenement verder van de grote weg af ligt, biedt een reclamezuil uitkomst.

Een reclamezuil is groot en opvallend en trekt meteen de aandacht. Bovendien is het een slimme manier om extra reclame te maken. Ook handig: een reclamezuil kan verlicht worden, waardoor locaties ook in het donker goed vindbaar zijn.

Raamfolie

Een wayfinding design hoeft niet per sé op een bord of zuil geplaatst te zijn. Ook via raamfolie kan een route aangegeven worden. Sterker nog, grote etalageruiten of glaswanden in een kantoor lenen zich perfect voor een mooi design.

Er is immers extra veel ruimte om de boodschap over te dragen. Laat je raamfolie daarom printen met bewegwijzering.

Wanddecoratie

Net als raamfolie kan ook wanddecoratie gebruikt worden om routes aan te geven. Het voordeel van bewegwijzering via wanddecoratie is, is dat saaie kale muren een betere uitstraling krijgen.

Bezoekers voelen zich hierdoor meer welkom, wat een optimale bezoekerservaring bevordert.

Je wayfinding verbeteren? Start vandaag!

Wil je de wayfinding op jouw locatie verbeteren? Wayfinding draait altijd om maatwerk. Wanneer je bezoekers een unieke ervaring wilt geven en ze op jouw eigen manier de weg wilt wijzen, ga dan niet voor standaard bewegwijzering, maar kies voor bewegwijzering die jouw verhaal vertelt.

Heb je hiervoor inspiratie nodig? Als expert op het gebied van visuele communicatie helpt Glance & Vision bedrijven, organisaties en instellingen met een goed wayfinding-systeem. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden of lees onze blogs om meer te weten te komen over onze werkzaamheden.

Aanvraag bij Glance & Vision

Geen vraag is te gek, dus stel ze gerust. Wij helpen je graag.

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen vragen we je om zoveel mogelijk informatie te geven.